HTML

Családi ház tervezése

Friss topikok

Archívum

Hogyan tervezzünk családi házat?

2014.08.04. 12:52 elohazak

 

Mindenki azt szeretné, ha otthona kényelmes lenne, és megfelelően ki tudná szolgálni változatos igényeit. Sokan azonban szeretnek „megfeledkezni” az építkezés megfelelő előkészítéséről, vagyis a tervezéséről. Pedig ennek hiányában könnyen előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy munkások a helyszínen vannak, napokig áll az építkezés. A családi ház tervezése tehát létfontosságú, hogy a rendelkezésünkre álló időkeretet, illetve költségvetést egyaránt optimálisan tudjuk felhasználni.

 

A sikeres építkezés kulcsa a tervezés!

 

Bizony, sok családi ház sorsa már ebben a szakaszban eldőlhet! Nem szabad tehát sajnálni a pénzt a precíz és előrelátó tervezésre, hiszen a kivitelezés során – akár néhány nap leforgása alatt – megtérülhet, ha mindent előre tisztázunk. Még jobb, hogyha kiviteli tervet is készítünk. Habár az ilyen dokumentációkat elsősorban bonyolultabb épületek, illetve meghatározott feltételek esetén kell kötelező jelleggel elkészíteni, napjainkban már egyre kevésbé működik az a gyakorlat, hogy pusztán engedélyezési terv alapján építenének családi házat. Nem mellesleg: a kiviteli tervet akár, az utóbbi időben, a kisebb építkezéseken megszaporodott építésfelügyeleti ellenőrzéseken is kérhetik. Érdemes tehát elképzeléseinket előzetesen írásos formába is öntenünk, hiszen így pontosan tisztában leszünk leendő otthonunk anyag- és költségigényével. Amelynek köszönhetően kivitelezőkkel is korrekt és számon kérhető módon tudunk szerződést kötni.

 

Mindenki egyért… leendő otthonunkért!

 

Kétségtelen, hogy a régebbi időkben gyakran előfordult, hogy a családi ház kivitelezését egy nagyobb család, kalákában végezte. De napjainkban már a tervezés szakaszában is több szakembert kell csatasorba állítanunk.

 

Természetesen az építész és a statikus munkája nélkülözhetetlen egy időtálló létesítmény tervezéséhez. Az építkezés engedélyezéséhez azonban a tűzvédelmi tervező munkája is szükséges, továbbá célszerű, ha a családi ház villamos hálózatának tervezésén is külön szakemberek dolgoznak.

 

Az épület pontos statikai tervéhez szükségünk lesz talajmechanikai szakvéleményre is. Ezzel egyrészről kevesebb anyagot kell felhasználnunk, másrészről a későbbiekben komoly károkat előzhetünk meg, hiszen az így elkészült építmény garantáltan biztos alapokon fog nyugodni. Ha pedig a beépíteni kívánt telek 10 % feletti lejtéssel rendelkezik, akkor kötelező – a geodéta által készített – rétegvonalas helyszínrajz is.

 

Tervezzünk kisebb, de élhetőbb otthont!

 

Rendszerint a családi házzal kapcsolatos első kérdés, hogy mekkora épületet tervezzünk. Itt érdemes megszívlelnünk a jelenkor egyik legnagyobb hazai építészének szavait, amiket azoknak a fiataloknak mondott, akik megkérték, hogy házat tervezzen nekik:

 

Akkora házat építsetek amennyi pénzetek van, mert a többit gazemberek adják!”

 

Makovecz Imre

 

Célszerű tehát kisebb, de igényes házat építenünk. Jó elrendezés kialakításával, és bizonyos funkciók összevonásával rengeteg helyet takaríthatunk meg. Ami egyrészről a többszázezer forintos négyzetméter árak, másrészről a fenntartási költségek tükrében is fontos szempont lehet. Mindig gondoljuk meg, hogy egy ház meddig ad nekünk megfelelő életteret és mikor válna terhessé számunkra. Ne feledjük, hogy a végeredményt csak akkor tudjuk élvezni, ha az szolgál bennünket, s nem vállunk rabjává a fizethetetlen törlesztő részletek miatt.

 

Az igényesség mindig trend marad!

 

Leendő otthonunk stílusa alapvetően határozza meg a házba beépítendő anyagokat. Sajnos, nagyon sok építész van, aki nem mer elrugaszkodni a megszokott építési rendszerektől. Pedig egy kis tájékozódással, sokkal jobban működő és olcsóbb megoldásokat találhatnának. Ne feledjük, hogy soha nem az aktuális irányzatoknak való megfelelés fogja eldönteni a családi ház értékét. Sokkal inkább számít a tervezés, valamint a kész épület minősége. Egy trendektől független, de minőségi alapanyagokból, valamint professzionális munkával készült épület így generációkon át is értékes maradhat. Nem fogja ugyanakkor a későbbiekben magán hordani egy letűnt irányzat bélyegét…

 

 

 

 

 

 

Címkék: családi ház tervezés